HOGYAN ÁPOLJUK ÉKSZEREINKET?

Ismétlés a tudás anyja

Akár alkalmi, akár mindennapi ékszereinket rendszeresen és helyesen kell ápolni, tisztítani. A szakma nyilvánvalóan tisztában van az ékszertisztítás fortélyaival és nem akad ékszerkészítõ, ill. - forgalmazó, akinél ne lenne ultrahangos ékszertisztító készülék és mindenféle tisztítószer, vagy speciális, vegyszerekkel átitatott kendõ. A mondanivalóm - a szakmai újság révén - mégis a szakmának szól, hiszen mi talál kozunk az ügyfelekkel és nekünk kell ellátni õket ékszerápolási tanácsokkal.

Hogyan ápoljuk ékszereinketSZERVES DRÁGAKÖVEK

Mellõzük a drágaköves ékszerek vegyszeres tisztítását. Szerves drágakövekkel - gyöngyök, korállok - ékesített ékszerek tisztítására külön gondot kell fordítani! Semmiféle vegyszert - beleértve kemény, akár lúgos, akár savas kémhatású mosószereket - nem szabad használni! A bõrünk savas kémhatású, ezért az ékszert minden egyes viselés után ajánlatos megtisztítani. Elég, ha csak nedves, nagyon puha ruhával áttöröljük a gyöngyszemeket. A korállt egy kevés babaolajjal is lehet fényesíteni. Gyöngysorok esetében meg kell várni, amíg megszáradnak, és csak azután lehet elpakolni õket. A tárolásukhoz ne használjuk nejlonzacskókat, mûanyag dobozokat, hiszen a gyöngy „lélegzik”. Selyempapírba vagy selyemkendõbe becsavarva tároljuk õket! Óvjuk a hõtõl és az erõs napfénytõl és nagyon vigyázzunk a különbözõ kozmetikumokkal. A nyakra csöppent parfüm kipárolgása is elveheti a gyöngy fényét!

OPÁLOK

Az opálok - különösképpen az etióp származású kövek - porózus szerkezettel rendelkeznek és nagyon érzékenyek a nedvességtartalomra. Viszonylag nem régen vannak piaci forgalomban és jó pár száz évnek kell eltelnie, hogy kiderüljön mennyire stabilak. A vízzel való érintkezésükkor viselkedésük megjósolhatatlan: az egyes kövek visszafordíthatatlanul elveszítik a fény játékát, mások a nedvességveszteség hatására gyorsan kiszáradnak és megrepedeznek. Régen a nedvesség pótlására azt tanácsolták, hogy az opálköves ékszereket egy-egy északára rakjuk be belül kifaragott nyers krumpliba, melynek leve megóvja az opált a kiszáradástól. Soha nem szabad mosogatni, fürödni ilyen ékszerben!

EZÜST & ARANY ÉKSZEREK

Az ezüst- és aranytárgyakat célszerû speciális, ezt a célt szolgáló, általában savas kémhatású vegyszerekkel áttörölni. Tudni kell azonban, hogy minél gyakrabban használjuk az effajta módszereket, annál gyakrabban kell újra és újra tisztítani a felületüket. Nem szabad várni, amíg az ezüsttárgy, ill. ékszer felülete besárgul, befeketedik. Ha gyakran, szinte minden viselés után csak fényesítõ ruhával átdörzsöljünk, sosem kell használnunk a vegyszeres tisztítást. Amíg a gyémántos ékszerek jobban mutatnak mesterséges fényben, a színes drágaköves ékszerek inkább nappali viseletre valók és óvni kell õket az erõs, direkt napsugaraktól. Ugyanis számos színes drágakõ napfény hatására kifakulhat. A nappali és esti ékszerviselet alól kivételt képez a gyöngy, melyet reggeltõl estig lehet viselni, akár sportos, akár esti öltözékhez. Ha gyakran viseljük gyöngy sorunkat, akkor azt évente tanácsos szakemberrel átfûzetni és ez alkalomból alaposan megtisztíttatni, kifényesíttetni.