IGAZ? HAMIS? II.

Rekonstruált rubinok, zafírok, smaragdok

Amennyiben az igaznak vélt állítás csak egy kis részében hamis, az már nem igaz. A részigazságok pedig alattomosak: leginkább alkalmasak a félrevezetésre. Ez persze filozófiai kérdés. Hogyan jönnek ide a drágakövek?

A hamburgi ásványbörzéről hozott zafír követ kaptam ajándékba a laboratóriumi gyűjteményembe. „Nézd meg, ez egy természetes zafírokból rekonstruált kő, japánok csinálják, ők árulták!” Hálásan vettem át a követ, és elkezdtem aprólékosan nézegetni. - Rutinmérések és mikroszkópos vizsgálat. Mikroszkóppal, mind világos, mind pedig sötét látótérben semmi zárványt, színzónásságot nem találtam, viszont az emerziós folyadékban jól látható volt a kő színtelen belseje és a felület diffúziós kezelésének nem téveszthető nyomai. Hátradőltem a fotelemben: én egy szintetikus, diffúziós zafírt látok! Elkezdtem gondolkodni: Miről is van itt szó?

A japán cég – AnupamGemsJapan Ltd. - tájékoztató szórólapja szerint, rekonstruált zafírokat, rubinokat és különleges lézertechnológiával tisztított, rossz minőségű természetes smaragdok törmelékéből, színezék és vegyszerek hozzáadása nélkül újrakristályosított, jó minőségű smaragd köveket kínál megvásárlásra. Más cégek ugyancsak használják a hasonló szlogent, hiszen a „természetes” szó által könynyebben, magasabb áron lehet értékesíteni. De mi teszi a természetes követ természetessé? Csakis maga a természet! A természetben lezajló természetes folyamatok! A kiinduló anyag ilyen szempontból teljesen mellékes: lehet a kiinduló anyag összedarált, rossz minőségű drágakövekből tisztított vegyület. Technikailag ez megvalósítható, bár igen költséges lenne. A vegyszerpolcon található vegyületek, az azokat alkotó elemek végső soron mind ugyancsak a természetből származnak, legfeljebb más ásványokból, ércekből tisztították meg. A mesterséges folyamat során nyert végterméket csakis szintetikus kőnek lehet nevezni! A végtermékben, azaz a szintetikus kőben, semmilyen fizikai-kémiai módszerrel nem lehet beazonosítani a kiinduló anyag származását, csak az adott szintézisfajtára jellemző ismérveit – zárványok, növekedési morfológia - lehet kimutatni. Ha a hamis állításokat gyakran és hangosan ismétlik, „tudományosan” vagy ezoterikusan – sokan azért ragaszkodnak a „természetes” szóhoz, mert hisznek a drágakövek mágikus tulajdonságaiban - alátámasztják, a szintetikus kő nem válik igazzá, hiszen hiányzik belőle a teremtő és a természet misztérikus alkotása!