A KOKTÉLGYŰRŰ

Nyár elején a hosszú napok és rövid éjszakák különösen kedveznek a kerti koktélpartik kedvelőinek. Jólesik a forró nap után, estefelé, akár vidám társaságban, akár meghitt beszélgetés közben elszopogatni egy finom, jégkockáktól hideg, színesen feldíszített, enyhén alkoholos italt. Üdít, frissít, és egy kicsikét bolondít is… Koktél, koktélruha, koktélékszer…

Mindenképpen nagy, feltűnő, színes drágakövektől csillogó, és a hölgyet önmagában is felöltöztető ékszer illik a kis koktélruhához. Egy olyan, amit éppen a napokban a laboratóriumban megvizsgáltam (1. ábra). A 36,9 g súlyú, igen masszív gyűrű 18 K rozé aranyból készült. A félgömb alakú, fején pavé foglalatban a 295 db, cca. 4,30 ct tömegű, enyhén sárgástól telített sárga színű, kerek, briliáns csiszolású gyémántok között - színes szigetekként - 24 db intenzív sárga, narancssárga és mély padparadsa színű, cca. 19,0 ct zafírkövet helyeztek el. Az egész ékszer melegséget sugárzott.

A feladatom értékmeghatározás volt. A drágakövek értékét – sok tényező mellett – nagyságrendileg befolyásolja, hogy a kövek voltak-e kezelve, és ha igen milyen kezelésen estek át? A kisméretű, telített sárga színű gyémántok mindig gyanúsak.
Vajon természetesek-e a kövek, és ha természetesek, vajon természetes-e a színűk? A besorolásuk nagyon nehéz, egyrészt kis méretük, másrészt a foglalat miatt - különösképpen a pavé -, amely megakadályozza a kövek láthatóságát a pavilon irányából. Ma általános, hogy a kisméretű, HPHT eredetű, sárga színű gyémántok ékszerbe vannak beépítve, és azok legmagasabb tisztasági fokozattal rendelkeznek. Ráadásul, 0,02 – 0,005 ct-os kövekben nem mutatható ki a kubikus növekedési morfológia.
Ezekből rengeteget gyártanak Ázsiában és csiszolnak Kínában. Egyetlen módszer, amivel gyorsan lehet különbséget tenni a kisméretű, természetes sárga színű és HPHT-kezelt, ill. növesztett sárga színű gyémántok között, az az anomáliás fluoreszcenciás viselkedés a rövid (SWUV, 254 nm) és a hosszú (LWUV, 365 nm) hullámhosszú ultraibolya fénnyel történő gerjesztésével. A természetes kövek fluoreszcencia-erőssége ugyanis a SWUVgerjesztéssel gyengébb, mint LWUV-gerjesztéssel, és általában kék, zöldeskék (sárga színű kövek esetén) színű. Ugyanakkor az HPHT sárga kövek esetén ez fordítva van, és a fluoreszcencia színe neonzöld, sárga, narancssárga színű. A vizsgált gyűrűben, fluoreszcenciás mikroszkópban a 295 db gyémántból 145 db közepesen erős – erős, sárga színű fluoreszcenciával, 9 db erős narancssárgával, 47 db gyengétől erősig zöld színű fluoreszcenciával rendelkezett. Mindössze 14 db kőnek volt kék színű fluoreszcenciája, és 81 db kő inert volt az UV-fényre (2. ábra).
A gyűrűt ékesítő zafírok ugyancsak kezelésgyanúsak voltak, az igen intenzív, mély színük miatt. Amíg a sárga színű kövekben csak magas hőfokú hevítés nyomai láthatók a folyadékot tartalmazó ún. „rovarszárny” zárványok dehidratálásán (3. ábra), a padparadsa színű kövekben mindössze 1 kőben volt látható a Be (berillium) diffúziós kezelés tipikus indikációja a kék színnel derengő, teljesen kerek formájú, közepén lyukas zárvány formában (4. ábra). A Be-ós kezeléskor a diffúziós folyamatot hevítéssel segítik.
Az intenzív zafírszínek esetén (a kék szín esetében is!), ha láthatók a hevítés nyomai, mindig gondolni kell a Be-ós kezelés lehetőségére. Ez a kezelés azonban nem csak a kő felszínén változtatja a kő színét, és igen stabil. A kezelt kövek nagyon tetszősek, a színeik telítettek, a fényük magas. Ma az ékszeripar fogyasztói igényeit nehéz lenne kielégíteni elérhető áron beszerezhető kezelt kövek nélkül. A díszítő értékük ugyanolyan, mint nem kezelt kövek esetén, ami lehetőséget ad ékszerkreátoroknak nagyobb, fantáziadúsabb, de mégis megfizethető ékszerek alkotására.