NEM MINDEN JÁDE, AMI ZÖLD KÕ

Az ásványi börzék világában általános gyakorlatnak mondható, hogy majdnem minden zöld követ - tisztelet a kivételnek! - jádének titulálnak. Bizonyos szempontból ez érthetõ is, hiszen a jáde nem egy adott ásvány, vagy kõzet neve, hanem egy fogalom.

Nem minden jádé ami zöld kőA jáde szó „yu” az egyik legrégebbi szó a kínai nyelvben. A szó piktogramját, vagyis a kínai írásjelét már Krisztus elõtt 2950-tõl származtatják. Eredetileg jádénak bármilyen faragásra alkalmas, áttetszõ követ neveztek, és csak jóval késõbb elõször nefritet, majd a 19. századi felfedezése után a jadeitet is jáde kõnek nevezik. Az Ékszer Koktél 2013. áprilisi számában „A Kínai Császárok Köve” címû cikkben már részletesebben foglalkoztunk a jádéval, de csak érintõlegesen utaltunk a jáde utánzataira.

Amikor az 1. a, b ábrán látható tárgyat behozták a laborba, csak annyit kértek tõlem, mondjam meg, hogy az micsoda. A vizsgált tárgy egy 64,29 x 42,89 x 9,11 mm méretû, 29,47 g tömegû levél, illetve toll formájú, opák faragvány fragmentumnak látszott. Felülete
sötét szürkészöld színû, üveg fényû. Törési metszet egyenlõtlen, inhomogén összetételû. A peremen jól látható mázszerû bevonat.

Mikroszkópos vizsgálat reflektált fényben (2. a, b ábra) megmutatta, hogy a bevonat vastagsága nem egyforma, vastagabb részen az üvegre jellemzõ kagylós törési felületével és gázbuborékkal. A törési metszet belsejében - azaz a fragmentum „húsában” - ugyancsak gázbuborékok és az áttetszõbb helyeken huzagolás is látható volt.

Az UV-fényben a törési metszet fluoreszcencia képe (3. ábra) mozaikszerû megjelenésû, eltérõ intenzitású és színû részekkel: a perem erõs, sötétkékszínben, még belseje több része élénk világoskék színben, éles határokkal fluoreszkál.

A fenti eredmények alapján a vizsgált fragmentum anyaga és bevonata is a szilikátipari termék, vagyis üveg.

Nem szoktam kérdéseket feltenni az ügyfeleimnek, hiszen hozzám azért jönnek, hogy én válaszoljak a kérdéseikre. Csak késõbb derült ki, hogy a vizsgált fragmentum egy jádeként értékesített faragványból származott. Amikor fény derült a tévedésre, az eladó becsületesen járt el és a reklamációt elfogadva, a vételárat visszafizette a vevõnek. Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfûzni, hogy a tévedések igen sokba kerülhetnek és a szakértõkhöz jobb nem utólag fordulni.