PILLANTÁS A TERMÉSZET MISZTÉRIUMÁBA I.

Az elit drágakőgyűjtők köve

Az INHORGENTA ékszer-, óra- és drágakő-kiállítás a szakma egyik legkedveltebb találkozási helye. Ki miért utazik erre, az európai legrangosabb kiállítások egyikére: megnézni, hol tartanak mások, megmutatni a maga által készített ékszereket, ihletet és inspirációt kapni, árut vagy munkaeszközöket
beszerezni. Az ott megtartott előadásokból sokat lehet tanulni és a látottakból, beszélgetésekből rengeteg információt, tapasztalatot szerezni. A drágakövest pedig természetesen elsősorban a drágakövek érdeklik, azokból pedig ott nincs hiány! Sejtelmesen izzó gyöngyök, káprázatos színekben pompázó rubinok, zafírok, smaragdok, teljes színskálát átfedő turmalinok, szikrázó opálok, melegséget árasztó borostyán, kifinomult korall kövek, és természetesen a kövek királya, a gyémánt minden színben, méretben és csiszolási formában.

Vannak azonban - még ott sem mindig! - igazi ritkaságok, amelyeknek a világban sincs párjuk. A sok csillogás és pompa között nem is olyan könnyű észrevenni őket. Én ilyen kövekre „vadászok”. Most is rátaláltam a „szívem csücskére”: egy 24,86 ct tömegű természetes alexandritre.
A kaboson csiszolású kő ovális (majdnem kerek), 14,59x14,08x12,92 mm méretekkel rendelkezik, azaz mogyoró nagyságú, ami máris egy nagy ritkaság, hiszen a természetben igen ritkák az ilyen méretű, ékszer, ill. drágakő minőségű alexandritek. A mézszerűen áttetsző kő a 100%-os színváltozást mutatja be: nappali fényben zöld, az izzó fényben pedig barnásan bíborszínű. A szelektív transzparenciának köszönhető színváltozása mellett, e kő legérdekesebb jellegzetessége a kiváló, éles macskaszemhatás. A kő természetességét, azaz minden emberi beavatkozástól - ha csak a mesteri csiszolást és a polírozást nem tekintjük annak - való mentességét a svájci világhírű Gübelin Drágakővizsgáló Laboratórium által kiállított tanúsítvány igazolja. A követ egy japán tulajdonú hongkongi cég kínálja eladásra, a kő minőségéhez és ritkaságához igazított áron, mégpedig durván 82,1 millió forintért!
A kívülállóknak hihetetlen, hogy egy mogyoró nagyságú „kavics”, amely ráadásul nem is gyémánt, ekkora pénzbeli értéket hordozzon! Valaki megkérdezte tőlem, mire való egy ilyen kő, hiszen ékszer aligha készül belőle. Azt válaszoltam, hogy jobbik esetben egy olyan drágakőgyűjtő fogja megvásárolni, aki nem csak a széfjében fogja őrizni a kincsét, hanem valamely múzeum egy-egy drágakő-kiállításának alkalmából másoknak is megmutatja.
Az alexandrit a krizoberill ásvány (BeAl2O4, berillium – alumínium-oxid) legértékesebb krómtartalmú változata. A krizoberilltől erős pleokroizmussal, trikroizmussal (azaz három irányban más színt mutat) különbözik, és a fényforrástól függően - a szelektív transzparenciának köszönthetően - változtatja a színét. A nappali fényben (mely gazdag a rövid hullámhosszú kék és zöld fényben) az alexandrit színe sötét, ill. világos kékeszöld, sötét fűzöld, ill. olívazöld, még esti izzófénynél (mely gazdag a hosszú hullámhosszú vörös fényben) a kő színe málnarózsaszín, vöröseslila, vagy bíbor. A színváltozás mértéket, vagy az ún. „alexandrit effektust”, %-ban szokás osztályozni: 100%, 50%, 25% és ritkán 10%. Az utóbbit gyakran csak színeltolódásnak (colour shift) nevezik. Az alexandrit rombuszos rendszerben kristályosodik, kéttengelyű, pozitív és negatív optikai jelleggel is előfordul. Kristályai zömök táblásak, vagy oszlopos termetűek, általában hármas átnövéses, álhatszöges külsejű ikrek. Az egyes kristályokra jellemző a színzónaság.
A „macskaszem” hatás csak rendezett zárványok esetén figyelhető meg. A túl sok zárvány csökkentheti a kő-transzparenciát, azért is a legértékesebbek az áttetsző, kifejezett macskaszemhatással rendelkező kövek. Minél rendezettebbek a zárványok, annál kifejezettebb a macskaszemhatás. A Moch-skála szerinti keménysége 8,5. Tipikus pegmatit ásvány, de csillámpalákból is előkerül. Az alexandrit legfontosabb lelőhelye Izumrudnije Kopi a Közép-Uralban. Ezen lelőhelyet 1995-ben kivonták a művelésből. Az ékszer minőségű kövek Oroszországon kívül Brazíliában, Srí Lankán, Tanzániában és Madagaszkáron találhatók, azonban mind az afrikai, mind pedig a Srí Lanka-i kövek gyengébb színváltó effektussal rendelkeznek.
Mind az alexandrit effektus, mind pedig a macskaszemhatás más köveknél is megfigyelhető, de csak az alexandritnél fordul elő mind a kettő egyszerre.