Azok a feketék...

Mindig nagy levegőt veszek, amikor a gyémántnak látszófekete kövek vizsgálatába kezdek. a feladat nem egyszerű,és időigényes, hiszen fekete gyémántokkal gyakranbolondulnak meg a teszterek, a műszerek, és sokszoregymásnak ellentmondó mérési eredményeket kapok.  

A három fekete kő egyszerre érkezett a laborba, az egyikük a jaipuri (India) GRS Gem Testing Lab tanúsítvánnyal. A megbízóm akart meggyőződni arról, hogy a fekete kő valóban az a fekete gyémánt, amely szerepel a tanúsítványban. A tanúsítvány szerint, a 0,68 ct tömegű, fekete színű, kerek briliáns csiszolású kő természetes gyémánt, törésmutató értéke 2,417, sűrűsége 3,52 g/cm3, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, és mikroszkópban látni lehet úgynevezett „fingerprint” zárványokat, vagyis magyarul: „rovarszárnyakat”. Az utóbbin különösen meghökkenve, hiszen e típusú zárványok víztartalmúak, és soha nem fordulnak elő gyémántban, megkezdtem a vizsgálatot.  Mérési eredmények: A kő tömege 0,68 ct, mérete 5,75-5,73x3,03 mm. Gyémántteszter: gyémánt, moissanit-teszter: moissanit. Reflexiós index: 109, IR-törésmutató: 2.650, sűrűség: 3,50 g/cm3 hidrosztatikai mérlegen. A mért törésmutató értéke lényegesen eltér a tanúsítványban megadott 2,417 értéktől és korrelációban van a mért magas reflexiós indexszel. Mikroszkópos vizsgálat: reflektált fényben sima felület, felszínén látható repedésekkel; éles, egy pontba futó fazetták élei; rengeteg fekete színű, nagyméretű zárvány; nem opak, a kőbe be lehet látni, de a sok zárvány miatt nem lehet átlátni.

A mért sűrűség és a mikroszkópban megfigyelt jellegzetességek mutatják, hogy a vizsgált kő természetes gyémánt. A gyémánt tankönyvi 2,417 törésmutató értéke a szabályos, nem deformált kristályrács szerkezetével rendelkező gyémántokra vonatkozik. A természetben a fekete színű gyémántok nagyon ritkák, a kereskedelmi forgalomban levő fekete gyémántok többsége ugyanis színkezelt, erősen hevített kő. Ezek eredetileg fehér, nagyon zárványos, nem ékszer minőségű kövek. Az erős, tartós hevítés hatására fellépő kristályrács-deformációk, rácshibák változtatják a törésmutató értéket. Amíg a gyémántteszter a hővezető képesség alapján megkülönbözteti a gyémántokat, a moissanit- teszter elektromos vezetőképességet mér, és ez alapján tesz különbséget moissanit és gyémánt között, hiszen a gyémánt szigetelő és nem vezeti az elektromos áramot. Erős hevítés hatására a színkezelt fekete gyémántok vezetik az áramot és a moissanit-teszter moissanit-ként jelzi azokat. A természetes színű fekete gyémántot viszont a moissanit-teszter is gyémántnak fogja jelezni. 

A fentiek alapján a vizsgált kő helyes besorolása: fekete, színkezelt, természetes gyémánt és nem a tanúsítvány szerinti természetes fekete gyémánt. A különbség nagyon lényeges, hiszen a szín eredete a színes gyémántoknál, és így a fekete gyémántoknál is az ár fő meghatározó tényezője:

A természetes fekete gyémántokhoz tartozik a karbonádó is, a szemcsés szerkezetű, mikrokristályos méretű gyémántokat tartalmazó, porózus, opak ásvány. Karbonádót először Brazíliában a 18. században találtak alluviális lerakodásokban, és a neve a brazil „karbo” (azaz szén) szóból ered, mivel az ásvány külsőleg hasonlít a közönséges szénre. A karbonádó zárványként - a szén mellett - tartalmazhat magnetitet, hematitot, elemi vasat és rezet. A gyémánt e polikristályos változatát kizárólag az iparban hasznosították csiszolóanyagként egészen addig, amíg divatba nem jöttek a fekete gyémántos ékszerek. Polikristályos szerkezetének köszönhetően, a karbonádó rendkívül kemény anyag, mikrokristályos random elhelyezkedésű, így a keménysége nem függ az iránytól és a hagyományos csiszolási technikával nem lehet megfazettázni. Csiszolása az ékkő alkalmazásához lézerek segítségével történik.

A másik két fekete kő gyémántutánzatnak bizonyult, egy beszerzési helyről származtak és teljesen megegyező tulajdonságokkal rendelkeztek, azért elég csak az egyiknek megmutatni a jellegzetes ismérveit. Mérési eredmények: Kő tömege 1,23 ct, mérete 6,41-6,41x4,85 mm, félig fémes fényű kerek briliáns. Gyémántteszter: fémjelzés, moissanit-teszter: fémjelzés. Reflexiós index: 110, IRtörésmutató: 2,710, sűrűség: 3,04 g/cm3 hidrosztatikai mérlegen. Mikroszkópos vizsgálat: apró szemcsés szerkezet; kerekített, kissé kopott fazettaélek nem egy pontba futnak, puha anyagot jeleznek; teljesen opak; reflektált fényben nem homogén összetételű, hanem aggregátum: sötétszürke színű mátrixban láthatók a közbenső magas fényű foltok.  

A Raman-spektroszkópia mérésekkel igazolták (Gem&Gemology, Spring 2011., LabNotes, 54- 55.), hogy a sötét színű mátrix szintetikus moissanit, a magas fényű foltok pedig kicsapódott kristályos szilícium. A kicsapódott, nagyobb mennyiségű szilícium felelős a moissanit 3,22 g/cm􀀀 specifikus sűrűségéhez képest mért sűrűség alacsonyabb értékért. Ezt az anyagot az úgynevezett PVT-(physicalvaportransport) technológiával nagy mennyiségekben gyártják Kínában. 

Természetes Fekete Gyémánt utánzatai:  A fekete színű gyémántok vizsgálata, az utánzatoktól való megkülönböztetése összetett, nagy körültekintést igénylő folyamat. Ahogy láttuk, ilyenkor különösen fontos emlékezni, hogy egy mérés nem mérés, egy módszer nem módszer.