GYÉMÁNTOS PERSPEKTIVÁK

Mit hoz a holnap?

A 20. század végétől ipari célokra főleg szintetikus gyémántok kerültek alkalmazásra évről-évre, egyre növekvő mennyiségben. A tavalyi évben 25 milliárd karát - csak Kínában 4 milliárd! - szintetikus gyémántot gyártottak le, abból kb. 2 millió karátot ékszer minőségben, és a prognózisok szerint ez a szám 2026-ra megtízszereződik. Ezzel szemben a nyers gyémántok kitermelése a 2005. évi 177 millió karátról 2016-ra 120 millió karátra csökkent le. Az ipari szintetikus gyémántok nagyobb része csiszoló- és vágóeszközökben kerül felhasználásra. A gyémántot - egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően - más területeken is alkalmazzák, illetve várhatóan alkalmazni fogják a közeljövőben, mint például: - kopásálló rétegek készítése gyémántbevonattal; - átlátszó, ütésálló és hőstabil gyémántos ablakokat készítenek membrán vastagságú rétegekből lézerekhez, röntgengépekhez, vákuumkamrákhoz. A spektroszkópiában a gyémánt 70%-os transzmisszióval rendelkezik az elektromágneses spektrum nagyon széles hullámhossz tartományában, ami biztosítja az analitikai mérések precizitását; - a gyémánt, magas hővezető képességének köszönhetően, képes megóvni a túlmelegedéstől a nagy kapacitású mikroelektronikai eszközöket, biztosítja a szupergyors processzorok fejlesztését. Tény, hogy a kristály szerkezetű gyémántok sokkal jobban vezetik a hőt, mint a polikristályok;

- a gyémánt nem csak nagyon kemény, de rendkívül merev anyag is, a vékony lemezek deformáció nélkül képesek nagy frekvenciával rezegni és a minőség romlása nélkül továbbítani, megerősíteni az akusztikai hullámokat; - szennyeződésektől mentes bór hozzáadásával készített gyémánt félvezetők valószínűleg már a közeli jövőben fel fogják váltani a szilíciumos félvezetőket, lehetővé téve szupergyors computerek fejlesztését; - a gyémánt egyedülálló optikai tulajdonságai biztosítják alkalmazását a telekommunikációban, ahol fontos a jelek pontos és biztonságos továbbítása; - kimutatták, hogy a gyémánt - elektronszerkezetének köszönhetően - kiválóan alkalmas információ tárolására, ami további perspektívákat nyit a számítástechnikában; - számos orvosi (sebészi kések, hatóanyag-átvevők), elektrokémiai (elektródák, detektorok) alkalmazása is létezik a szintetikus gyémántnak. Ipari gyémántokat háromféle technológiával gyártanak. Robbantásos módszerrel nanoméretű kristályokat állítanak elő, ezek a csiszolóporok. A HPHT- és a CVD-technológiákkal gyártják a szemcsés méretű, polikristályos és egykristály szerkezetű gyémántokat. A CVD-technológia különösen alkalmas szennyeződésektől mentes, nagyméretű kristályok előállítására, mind az ipar, mind pedig az ékszerészet számára.

Szintetikus versus természetes gyémántok árhasonlítása
2015. április (Paul Zimnisky jellemzése)

Amíg a szintetikus gyémántok ipari, műszaki, orvosi alkalmazásához semmi emocionális ellenérzés nem fűződik, az ékszer minőségű kövek szakmai és társadalmi megítélése még mindig nem egyértelmű. Pedig ezek a kövek egyre nagyobb mennyiségben kerülnek az ékszerpiacra. Hivatalos adatok szerint, 2015-ben a szintetikus, ékszer minőségű csiszolt kövek piaci részesedése kb. egymilliárd USD volt, hasonlítva a természetes kövek 22 milliárd USD-s részesedéséhez. Ugyanakkor, a szintetikus ipari gyémántok piaci részesedése 2015-ben 16,2 milliárd USD volt, és a prognózisok szerint 2023-ra 27,6 milliárd USD lesz. Bár a szintetikus kövek soha nem fognak megfelelni a befektetési, értékmegőrzési kategóriának, a vevők azon része, akik különösen érzékenyek a környezet védelmére és az emberi jogokra, előnyben részesíti a szintetikus köveket.  

Ma a szintetikus kövek - a természetes gyémántokhoz képest - átlagosan 15-30%-os diszkontált áron beszerezhetőek. A szintetikus gyémántok szépek, tiszták, fehér, illetve fancy színekben is kaphatóak, és a díszítő értékük ékszerben ugyanolyan, mint a természetes köveknek. Az árak - egyre több gyártó, egyre nagyobb felhalmozott készletek és a gyártók között folyó konkurenciaharc miatt - további csökkenésével, jó reklámkampányok és promóciók megjelenésével, várhatóan egyre több vevő előnyben fogja részesíteni a szintetikus gyémántokkal ékesített, lényegesen kedvezőbb árú ékszereket.