IGAZ? HAMIS?

Üröm az örömben

Utazás, alkalmi vétel, kedvező ár - mind a három körülmény alkalmas arra, hogy a józan ész megfontolásait félretéve, olykor-olykor olyan dolgokat vásárolunk, melyeknek csak a vásárlás pillanatában tudunk örülni. A józan ész azonban folyamatosan jelez, valami nincs rendben! - és mély levegőt véve, megkeresünk egy szakembert.

Egy utazási iroda által szervezett utazáson, Kambodzsában nyaralt az a házaspár, ahol a feleségnek régi vágya volt egy szép smaragd ékszergarnitúra. Egy kirándulás alkalmával az idegenvezető bevitte a csoportot az általa jól ismert, elmondása szerint megbízható ékszerkészítő műhelybe, amely igen kedvező áron kínálta egyedi készítésű ékszereit. Meg is vettek ott egy gyűrűt és egy medált. Számlát és certifikaciót is adtak hozzá, mely szerint az ékszer smaragdokkal és gyémánttal ékesített, 18 K-os fehér arany. Hazatérve megkerestek, mert kíváncsiak voltak a szerzemény valódi értékére. Akkor jött a meglepetés, és a nagy csalódás: az ékszernek vélt gyűrű és medál közönséges bizsunak bizonyultak! A fémjelnek látszó elmosódott beütés félrevezető volt, hiszen a röntgenfluoreszcencia mérések megmutatták, hogy az ötvözet nemesfémtartalma nulla, a smaragdok pedig huzagolásokkal és buborékokkal teli közönséges üvegek, a gyémántok cirkónia - köveknek bizonyultak.

Minden nő álma a gyémánt eljegyzési gyűrű. A komoly szándék és az örök szerelem záloga. Különösen fájdalmas, ha ilyen vételnél a vásárló bizalmával visszaélnek. A kirívó esetek aligha fordulhatnak elő a hivatalos kereskedelemben, de a kéz alól kínált portékáknál annál inkább! Talán a kedvezőnek látszó eladási ár, amely nem tartalmazza a nagyon magas járulékos költségeket, eltompítja a józan ész hangját. Már megvolt az esküvő, elkészültek az esküvői fotók, amelyeken a menyasszony büszkélkedett egy szép szoliter gyűrűvel. Sokáig nézegette a gyűrűjét, és szabad szemmel egyre jobban látta, hogy a kőben valami hiba van. Végül elhozta hozzám, hogy megkérdezze, mi az, amit lát? A gyűrűhöz az IGL (ne keverjük össze az IGI-vel) laboratórium által kiadott certifikat is tartozott. A tanúsítvány fényképén szereplő gyűrű pontosan ugyanúgy nézett ki, leírása szerint 18 K-os fehér arany szoliter gyűrű, ca 1.19 ct (a tanúsítvány szerint becsült érték) kerek briliáns csiszolású, VS1 tisztaságú, Top Wesselton (F) színű, kiváló csiszolási minőségű természetes gyémánttal volt ékesítve. Egyértelmű volt, hogy a certifikat és az ékszer nem tartoztak össze, hiszen semmi nem stimmelt: sem az ékszer súlya, sem a gyémánt tömege, sem a besorolása. A kő rundisztjától kiindulva, a tábla közepéig egy mély, a kő korona- és pavilonfelszínéig is kiterjedő repedés, illetve hasadás, már szabad szemmel is látható volt. A tábla alatt, a hasadás végén, a kő belsejében színtelen vegyülettel való feltöltés volt látható, sötét látótérben jellegzetes kékeslila fény felvillanásával. A kő átlátszóságát és fényességét jelentősen csökkentette a kő teljes térfogatára kiterjedő, úgynevezett „felhő”, amely rengeteg porszerű zárványból állt.

A porszerű zárványokon szóródó fény „tejszerű” megjelenést adott a kőnek. A kedvező áron megvásárolt ékszer igen drágának bizonyult, hiszen a valódi értéknek tízszeresét fizették érte, a morális sérelemről nem is beszélve! Vannak természetes alapú, szín- és tisztaságkezelt kövek. Tartósság szerint nagyon nagy különbségek vannak a kezelések között. Ismert tény, hogy a jó minőségű rubin kövekkel nem lehet kielégíteni a keresletet. A hiány pótlásaként, rubin néven, világszerte igen kedvező áron eladásra kínálnak ólomüveggel feltöltött köveket, de nem csak rubinokat, hanem zafírokat is. A gyenge minőségű nyers kristályokat, igen magas hőmérsékleten egybeolvasztják ólomüveggel, amely kitölti a kő repedéseit, és ezt követően csiszolják. A kezelés olyan drasztikus, hogy a kő (rubin, zafír) „elfelejti” a rá jellemző viselkedését, tulajdonságait.

A kezelt kövekre jellemző csökkent, illetve hiányzó optikai aktivitás, pleokroizmus hiánya, fokozott törékenység és érzékenység mindenféle, de különösképpen lúgtartalmú oldószerekre, üvegfény. A magas ólomüveg tartalmú köveket - bár természetes korund alapú - már inkább „gyártási terméknek”, és nem nemes rubinnak/zafírnak lehet nevezni! A magas hőfokú hevítésre és az ólomüveggel való feltöltésre zárványolvadékokból, huzagolásokból, buborékokból és narancsos színű fényvillanásokból (ún. „flash”-effektus) lehet következtetni. Ez csak pár példa. Sajnos, munkám során szinte mindennap találkozom ezekhez hasonló esetekkel. Mindenki egyszer megfizeti a „tanulópénzt”! Jelen gazdasági helyzetünkben még megfontoltabban kellene odafigyelnünk, hogy mire költünk! A látszólag kedvező kínálati ár legyen mindig gyanús, nehogy tapasztalnunk kelljen, milyen is az üröm az örömben!