Színes gyémántok

Amit a színről tudni kell!

Áprilisban a hongkongi Sotheby's árverésen új gazdára talált a Pink Star névre hallgató, 59,60 ct tömegű, IF tisztaságú, Fancy Vivid Pink színű gyémánt. A licitje 56 millió US dollárról indult, majd 15 millióval többért meg is vette a helyi Chow Tai Fook ékszerészet. A ritka méretű és színű követ 1999-ben Afrikában találták, majd két évig csiszolták. Egyszer már a mostani összegnél is többért, 83 millió dollárért is elárverezték, de 2013-ban végül visszalépett a vásárlója, mert nem tudta előteremteni a szükséges pénzösszeget. A színes gyémántok igen ritka drágakövek, 10 000 megtalált ékszer minőségű gyémántból - ami az összes nyers gyémánt évi kitermelésének csupán 17%-a - csak egy kő felel meg a Fancy színes minősítésnek. A nagyobb tömegű és kiemelkedő színű, tisztaságú nyers gyémántból - melyek csiszolásuk után minimum 1 millió USD értéket képviselnek - évente mindösszesen 90-120 darabot bányásznak ki. A jó színű kisebb kövek is ritkák, és a kő színe az ár fő meghatározó tényezője. A szín három összetevőből adódik: - főszín (pl. piros, sárga, kék, zöld) árnyalataival (pl. zöldeskék) - színtónus (mennyire világos vagy sötét a szín) - színtelítettség (a szín viszonylagos erőssége). Ez a három tényező együttesen jelenik meg a kő színében. A fehér gyémántoktól eltérően, a színes gyémántok színét kizárólagosan a tábla felőli nézetből határozzák meg, fehér fényben, fehér színű, mattos papíralátéten. A fényforrásnak a gyémánt felett kell lennie, és a megfigyelési iránynak közel merőlegesnek a táblára. A GIA színbesorolásánál 27 főszínt különböztet meg.  


1. ábra: Főszínek, mindegyik magas telítettséggel. A színek magas telítettségi szintje különböző színtónusoknál figyelhető meg ( lásd: sárga színű kövek világosabbak, mint a kékek).

2. ábra: Világos tónusú színek
A szín telítettsége mutatja, mennyire tiszta, intenzív a fő szín. A színek kevésbé telítettek mind a világosabb, mind pedig a sötét tónusú köveknél. Az emberi szem nem tud megkülönböztetni sok színt és árnyalatot ezeknél a tónusoknál. Ezek a színek általában „Light” és „Fancy Light”, illetve „Fancy Dark” szürkés vagy barnás besorolást kapnak.

3. ábra: Sötét tónusú színek

A színes gyémántok között a legmagasabb színtelítettséggel a sárga színű gyémántok rendelkeznek. A többi színes gyémánttól eltérően, besorolásuk „Fancy Light” minősítéssel kezdődik, míg a többi színnél „Faint”, „Very Light” vagy „Light” minősítések a kiindulók a „Fancy” kategóriába való besorolásoknál. A sárga színűeknél „Fancy Light”-nál világosabb köveket a D-Z színskálán szokták osztályozni. A telítettség szerint a „Fancy Light” besorolást Fancy, Fancy Intence, Fancy Vivid, Fancy Dark és Fancy Deep kategóriák követik. Nézzünk például rózsaszínű köveket (4. ábra):

4. ábra: Piros színű gyémántok besorolása színtelítettségük szerint
Az ábrán bemutatott kövek a tiszta, árnyalat és módosító szín nélküli piros főszínt képviselik, de a kevésbé telítettségi fokoknál szokásos a főszínt pink színnek nevezni. A színskálán mindössze 2 db kő sorolható a „Fancy Red” kategóriába. Annál sötétebb kövek (3 db az utolsó sorban) már rendelkeznek barna színű modifikátorral, és helyes besorolásuk barnáspiros. A pink színű kövek narancsos és bíboros színárnyalatokban is gyakoriak, és a telítettség mellet az árnyalat is ármeghatározó tényező. Általánosan lehet mondani, hogy a tiszta főszínű kövek nagyobb karátonkénti árakat érnek el, mint a színárnyalatú kövek. A színárnyalattól függően is különböznek az árak, a bíboros árnyalatú kövek ára magasabb, mint a narancsos árnyalatú köveké. Nagyobb diszkontot kapnak a szürke, illetve barna színmodifikátorral rendelkező kövek, és minél több van a modifikátor színéből, annál nagyobb lesz a diszkont. A tiszta piros, bíbor, narancs és lila színű gyémántok a természetben rendkívül ritkák, és egyedi árazásban részesülnek, a piros színt tartják a legdrágábbnak az összes színes gyémánt között.

A színek értékszorzatai a telítettség és carat tömeg szerint, cushion csiszolású kövek esetén:Árarányok egy színen belüli telítettség és carat tömeg függvényében, kerek briliáns csiszolás esetén:

A színtelítettség vizuális megjelenését befolyásolja a csiszolási forma is. A csiszolás az általános filozófiát tiszteletben tartva, a nyers gyémánt természet adta formáját meghagyva kihozni belőle a maximális lehetséges tömeget, és ahhoz választani a színt legjobban kihozó formát, tekintettel az egyes csiszolási formák keresletére. Ahogy a fehér kövek esetén is, a színes gyémántoknál a kerek briliáns csiszolás a legkedveltebb forma. A kerek briliáns csiszolásnál a másik csiszolási formához képest, a fény útja jóval rövidebb, emiatt a nyersanyagnak nagyon színtelítettnek kell lennie ahhoz, hogy a kő csiszolása után is rendelkezzen magas telítettséggel. Például a cushion csiszolás erősíti a színt. Ugyanolyan telítettségű nyers kő cushion csiszolásban megkaphatja a Vivid minősítést, még kerek briliánsnak csiszolva minősítése egy gyenge Intense lenne. Egy 2 ct Fancy Vivid Yellow kerek briliáns, majdnem háromszor ennyit ér, mint 2 ct cushion.

A színbesorolás és a színes gyémántok beárazása nagyon komplex feladat, melyben több tényező és számtalan sok kombináció létezik. Emiatt nincs olyan egységes, könnyen áttekinthető táblázat, mint például a Rapaport-lista. Ha két fehér gyémánt mindenben - súly, csiszolás, szimmetria, szín, tisztaság - egyforma besorolással rendelkezik, biztosak lehetünk abban, hogy ez a két kő tökéletesen egyforma. Színes gyémántoknál, még egyforma besorolásuk esetén is, a két kő vizuális megjelenésében nagyobb eltérések mutatkozhatnak, például az eltérő színzónásságuk miatt, még akkor is, ha mindkét kő certifikat szerint egyenletes színeloszlással rendelkezik.

Irodalom:
1. Gems & Gemology in Review: Colored Diamonds. J. M.
King, GIA, Carlsbad, CA, 2006;
2. Fancy Color Diamonds.The Pricing Architecture. Eden Rachminov,
Ar Press Ltd., Tel Aviv, 2014.