Zárványok természetes, kezelt és szintetikus smaragdokban

A smaragd a legkeresettebb drágakövek egyike. Elsősorban a gyönyörű, élénkés mélyzöld színe miatt szeretjük. Több színárnyalatban tálalható, leggyakrabban kékeszöld, ill. zöldeskék színekben pompázik. A legszebb smaragdok még mindig Muzóról, Columbiából kerülnek ki, ahol a köveket a bitumenes mészkőben lévő kalciterek tartalmazzák, a közeli pegmatit tevékenységgel összefüggésben, metaszomatikus eredettel. A columbiai kövek magasabb áron kelnek el a más helyekről származó smaragdokhoz képest. A szármázási hely megállapítása fontos gemmológiai feladat, amely a zárványok alapján, a megfelelő referenciák mellett vált lehetségessé, Eduard Gübelin és John Koivula háromkötetes, zárványok fotóalbumának köszönhetően.

A smaragd bonyolult geológiai folyamatokban születik, hiszen keletkezéséhez szükség van berilliumra, egy ritka elemre, és azonkívül a zöld színt adó krómra, ill. vanádiumra. A legfontosabb smaragdlelőhelyek Brazíliában, Columbiában, Madagaszkáron, Oroszországban, Zambiában és Zimbabwében találhatók meg. A smaragdok lélegzet - állítóan szép és változatos zárványvilággal rendelkeznek. Zárványként azok az ásványok kerülnek a kő belsejébe, amelyek a környező kőzetekben is megtalálhatók. Az ásványokon kívül többfázisú zárványok, lepkeszárnyak, repedések jellemzők a smaragdok belső világára. Repedésmentes, tiszta és jó színű smaragdok azonban nagyon ritkák, és igen drágák. A piacon lévő smaragdok többsége, az ún. clarity enhanced, vagyis tisztaságjavított kövek. A repedések kevésbé láthatók, ha azokat olyan vegyülettel töltik ki, amelynek törésmutató értéke egyezik, vagy közel áll a berill törésmutatójához. Ez lehet cédrusolaj, szintetikus gyanták és viasz. A töltött kövek értékét befolyásolja a töltőanyag mennyisége, amely lehet minimális, mérsékelt és jelentős. Mikroszkópos vizsgálatkor mindenekelőtt meg kell nézni, hogy vannak-e a kőben felszínig ható repedések. A repedésekben látható huzagolások, buborékok, kék, illetve más színű fényvillanások mutatják a tisztaságjavított köveket. 

Amíg a színtelen olajjal történő feltöltés hagyományos kezelésnek számít, a színes vegyületek használata jelentősen csökkentheti a kövek értékét, hiszen ebben az esetben nem csak a kő optikai tisztaságát, hanem a kő eredeti sápadt színét is megváltoztatják, feljavítják. Ha egy smaragd zárványmentes, szinte lehetetlen megállapítani, hogy szintetikus vagy természetes kőről van-e szó. Szerencsére a szintetikus smaragdok is sok zárvánnyal, jellegzetes növekedési morfológiával rendelkeznek, és a zárványok alapján általában könnyen megkülönböztethetők a természetes kövektől. A szintetikus kövekben hiányoznak természetes ásványi zárványok. Folyósítószer-maradványok, apró fenakitkristályok, csavart szerkezetű növekedési színzónásság alapján lehet megkülönböztetni a szintetikus smaragdokat. A zárványok mikrokozmoszát jobb egyszer látni, mint százszor hallani vagy olvasni róla. A bemutatott képek önmagukért beszélnek, betekintést adnak a smaragdok belső világába. Angolul beszélő kollégák az eredeti cikket a következő linken találják meg (http://www.gia.edu/gems-gemology/winter-2016- suggested-reading-inclusions-emerald).