ÉKSZER, A HÉTKÖZNAPOKON TÚL I.
There are no translations available.

Palm Jumeirah, madárszemmel

Kinek, mi jut az eszébe, amikor ékszerről van szó? Gyűrű, karkötő, fülbevaló, nyaklánc, medál és legfeljebb a kitűző. Azt, hogy milyen, miből készüljön, mennyire legyen díszes, milyen drágakövek ékesítsék, az egyéni ízlés, az öltözködési stílus, a viselő kora és természetesen a viselési alkalom határozza meg.

A nyugati kultúrában a jó ízlésű körökben nem szokás túlékszerezni magunkat, „a kevesebb néha több” elve szerint. Be kell vallanom, hogy az európai, legrangosabb ékszerkiállításokon is, csak egy-egy szép kollekciót, egy-egy kifinomult, kitisztult stílusú darabot lehet látni, de nemigen lehet találkozni ékszerkölteményekkel. Ha különleges ékszerkölteményekre vágyunk, el kell utazni Indiába, ahol az ékszerviseletnek régi és sajátos hagyományai vannak. Nagyon szeretek Indiába utazni, nem csak azért, mert a drágakövek és ékszerek őshazája, hanem azért is, mert az ottani ékszerbemutatókon olyanokat látok, ami sehol máshol nem található. Sok szakmabeli barátom él és alkot ott, az egyikük Laksh Pahuja, a világhírű ékszerkreátor.

A mumbai születésű Laksh Pahuja (a „Gemma Designer Jewels PVT Ltd.” igazgatója, Mumbai, India) tanulmányait az USA-ban (GIA, Amerikai Gemológiai Intézet), illetve Angliában (Harrow College of Art) végezte. Az ékszervilág nemzetközi trendek követése mellett megteremtette saját, egyedi stílusát. Az ötleteit és inspirációját a természetből merítve, olyan alkotásokat hoz létre, amelyek újra és újra ámulatba ejtenek. Az ékszerkreációival több nemzetközi díjat megnyert, és világszerte ismertté vált. Nagy tudását páratlan kreativitással és merész ötleteivel ötvözve, vitathatatlanul magas művészi értékű, egyedi ékszereket alkot luxus kivitelben.

Palm Jumeirah egy pálmát formázó mesterséges sziget a Perzsa-öbölben. Laksh Pahuja megörökítette Dubai büszkeségét, egy igen komplikált, munkaigényes ékszerben, mégpedig kontyfogóban, mely csodálatos fejdíszt is jelent. A kb. 1 kg súlyú fejdísz kézi faragással aranyból és ezüstből készült, gazdagon díszítve smaragdokkal, rubinokkal, zafírokkal, fekete és pezsgőszínű gyémántokkal. A tenger türkiz színét zománcozással mutatja be, a kontyfogót viselő hölgy titokzatosságát derengő fényben úszó, kaboson csiszolású holdkövek hangsúlyozzák. Az ékszer a Lucky Stone Jewelry (Mumbai, India) cég megrendelésére készült.

India az ékszerkészítés, a gyémántcsiszolás, a színes drágakő-kereskedelem világközpontja. Ott láttam a legmodernebb technológiákat felhasználó, a közízlést és a magasabb igényeket kielégítő ékszergyárakat, amelyek Nyugat-Európába, de elsősorban az USA-piacra szállítják a termékeiket. De vannak ott olyan kimagasló innovatív művészek, mint Laksh Pahuja, akik egyedi, hétköznapokat meghaladó ékszeralkotásaikkal lettek híresek.